حذف روز خبرنگار

باسمه تعالی

حذف روز خبرنگار از تقویم اجرایی مسئولان شهرستان علی آباد کتول

تعدادی از مسئولان شهر، از اهمیت ، رسالت و ضرورت خبر رسانی از طریق رسانه بی اطلاع هستند.

«تجلیل از خبرنگاران گنبد در فرمانداری»، «تجلیل رئیس کتابخانه رامیان از خبرنگاران»، «خبرنگاران آزاد شهری تجلیل شدند»، «حضور ریاست بانک مسکن در سایت خبری گلستان ما» و «تجلیل از خبرنگاران شهرستان توسط مدیریت آموزش و پرورش کردکوی» و ... این اخبار و خبرهایی مشابه در هفته خبرنگار در شهرهای مختلف استان گلستان به دفعات منتشر شدند و مسئولین ادارات در سراسر استان سعی کردند با اهدای یک شاخه گل و لوح تقدیر قدردان زحمات خبرنگاران شهرشان در هفته خبرنگار  باشند. اما در شهرستان علی آباد کتول به جز فرماندهی محترم نیروی انتظامی و ریاست محترم آموزش و پرورش که با برگزاری نشست خبری و تجلیل از خبرنگارن نسبت به اصحاب رسانه و رسالت خبرنگاری ابراز محبت داشتند، خبر خاص دیگری شنیده نشد و حتی مراسم متمرکز در فرمانداری هم برگزار نشد. اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان علی آباد کتول هم که از مسئول اصلی نظارت و ساماندهی خبرنگاران است، سال هاست ارتباطی با خبرنگاران ندارد و تاکنون هیچ نشست یا جلسه ای در این خصوص برگزار نکرده است.

به منظور بررسی وضعیت خبرنگاران در علی آباد کتول گفتگوی کوتاهی با «وحید حاج سعیدی» از خبرنگاران با سابقه استان انجام دادیم. از ایشان بیش از هزار مطلب کوتاه و بلند در قالب مقاله، گزارش، یادداشت ، ترجمه، طنز و خبر در نشریات سراسری نظیر اطلاعات، جوان، حمایت، خبرگزاری فارس و سایر نشریات و خبرگزاری های معتبر به چاپ رسیده و یا منتشر شده است. وی  تاکنون در 14 جشنواره مطبوعات کشوری، استانی و فرامرزی حائز رتبه و عنوان شده است و همه ساله در مراسم استانی روز خبرنگار در گرگان از ایشان به عنوان خبرنگار برتر استان تجلیل به عمل می آید.

) استقبال مسئولین شهر از مصاحبه و همکاری آنها با رسانه ها چگونه است؟

حقیقت امر این است که ارتباط مدیران شهرستان با خبرنگاران بسیار ضعیف است و به صورت مقطعی و موقتی تماس هایی با خبرنگاران برقرار می شود و خود ما اکثر اخبار مهم شهرستان را از روی بنر های تبریک سطح شهر متوجه می شویم. تنها برخی از مسئولین نظیر دادستان شهرستان، فرماندار، ریاست آموزش و پرورش و نیروی انتظامی همکاری مستمر و مداوم با ما دارند و با برگزاری نشست های خبری منظم اخبار ادارات متبوع خود را منعکس می کنند و متاسفانه سایر ادارات و نهاد ها با رسالت رسانه و اهداف آن آشنا نیستند و حتی عده ای ما را دشمن خود می پندارند. بدون شک هدف و رسالت رسانه بیان نقاط قوت سازمان ها به منظور رسیدن به اهداف متعالی سازمانی و بیان نقاط ضعف به منظور ریشه یابی و تلاش در جهت مرتفع ساختن آنها می باشد. اما برخی گمان می کنند رسانه فقط باید نقاط قوت آنها را برجسته کند و نقاط ضعف را لاپوشانی کند که این امر قطعاً با رسالت رسانه در تضاد است.

جالب تر اینکه با وجود بیان برخی نقاط ضعف برخی ادارات و تشریح ناهماهنگی های موجود در برخی موشضوعات شهری ، در عمل اتفاق خاصی نمی افتد و هیچ مقامی در صدد پاسخگویی بر نمی آید و تنها به گوش ما می رسد که رئیس فلان اداره از مقاله یا یادداشت شما دلخور شده اس ولی هیچگاه در صدد پاسخگویی و یا حتی نوشتن جوابیه برنمی آیند که جای تعجب دارد!

دردمندانه برخی از مدیران حتی نسبت به انتشار اخبار مثبت نظیر افتتاح پروژه ها و مقام هایی که شهروندان در مسابقات مختلف علمی، ورزشی، فرهنگی و ... نیز به دست می آورند بی تفاوت هستند و کمترین تلاشی در جهت انعکاس این افتخارات که متعلق به همه شهروندان است، از خود نشان نمی دهند و تنها به نصب یک بنر و انتشار خبر در کانال تلگرامی خود با بیست یا سی عضو بسنده می کنند.

جا دارد فرماندار محترم شهرستان نسبت به اتفاقات و وقایعی که از طریق رسانه منعکس می شود و یا پیشرفت ها و افتخاراتی که از طریق رسانه های منعکس نمی شود ، حساسیت بیشتری نشان دهند و دستگاه های مربوطه را موظف به پاسخگویی کنند. چرا که دولت با پرداخت هزینه های طرح های مختلف در صدد جلب رضایت مردم است ولی با سکوت خبری تعدادی از مسئولین مردم دولت را زیر سوال می برند و متهم به کم کاری می کنند!  

چرا در شهر نشست خبری برگزار نمی شود؟

بدون شک مسئولیت برگزاری نشست خبری با روابط عمومی ادارات است. اما متاسفانه اکثر ادارات روابط عمومی مستقل و جداگانه ندارند و یکی از کارمندان را که اتفاقاً دارای چندین وظیفه است به عنوان روابط عمومی معرفی می کنند. قطعاً فردی که وظایف متعددی دارد، فرصت ارسال خبر و یا برگزاری نشست  خبری ندارد. البته این یک دلیل است و سایر دلایل را باید از مدیران دستگاه های مختلف پرسید. هر چند جناب آقای تجری و زنگانه فرماندار و معاون ایشان بارها و بار ها بر تعامل با اصحاب رسانه تاکید داشته اند، ولی به جز فرمانداری، آموزش و پرورش، دادگستری و نیروی انتظامی متاسفانه سایر ادارات با واژه خبرنگار و نشست خبری کاملاَ بیگانه هستند و از برگزاری آن طفره می روند.

چه تعداد خبرنگار در شهر داریم و چه خدماتی به آنها ارائه می شود؟

البته این روزها به مدد گسترش فضای مجازی هر کس که یک کانال تلگرامی با سی چهل عضو هم راه اندازی کرده است خود را خبرنگار و از اصحاب رسانه بر می شمارد و اگر روزی بساط تلگرام برچیده شود، معلوم نیست وضعیت این چند ده هزار یا چند هزار خبرنگار در کشور به چه شکلی در خواهد آمد؟! اما تعداد خبرنگاران اصلی این شهر که دوره های متعدد خبرنگاری را طی کرده اند و دارای کارت رسمی خبرنگاری هستند به ده نفر هم نمی رسد.  متولی اصلی خبرنگاران در شهر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است که حتی لیست کامل خبرنگاران را هم ندارند و تاکنون هیچ دعوتی از خبرنگاران توسط این اداره صورت نگرفته است! در ضمن خبرنگاران هیچ درآمدی از انتشار اخبار ندارند و تنها چیزی که آنها را به ادامه کار تشویق می کند عشق و علاقه به حرفه خبرنگاری است. البته چند سال قبل مقرر گردید یک فقره وام ده میلیون تومانی به خبرنگارن پرداخت شود که تا این لحظه پرداخت این وام محقق نشده است.

نظرتان راجع به تماس برخی مدیران شهرستان با مدیران کانال های تلگرامی چیست؟

بدون شک کانال های تلگرامی به سبب سرعت و سهولت در انتشار اخبار و ضریب نفوذ و در بر گیری بالا، جایگاه ویژه ای در امر اطلاع رسانی پیدا کرده اند. ولی ذکر این نکته ضروری است که اخبار رسمی ادارات  باید از طریق روابط عمومی یا ریاست سازمان و اداره به مراجع رسمی خبری نظیر نشریات مکتوب، خبرگزاری های رسمی و پایگاه های خبری که دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد هستند منتشر شوند و منبع خبر و منتشر کننده خبر مشخص باشند. چرا که در صورت بروز مشکل پیگیری صورت گیرد. اینکه برخی مدیران مستقیم با مدیران کانال ها در تماس باشند از لحاظ حرفه ای به هیچ عنوان صحیح نیست و مسئولیت هر گونه دخل و تصرف در خبر یا انعکاس نا مناسب خبر قطعاً به عهده مدیر همان مجموعه خواهد بود.

سخن پایانی

خبرنگاری شغلی بی جیره و مواجب است که تنها چیزی که ما را وادار می کند دست از آن نکشیم عشق به این حرفه و حرکت در جهت توسعه و عمران شهر است. بنابراین اگر خبری در نشریات و پایگاه های خبری شهرستان منتشر می شود به هیچ عنوان قصد تخریب و سیاه نمایی نیست و هدف از انتشار این اخبار، تلاش مسئولان مربوطه در جهت مرتفع ساختن مشکلات پیش آمده است. چرا که این شهر متعلق به همه شهروندان و خبرنگاران است و همیشه نیز متلعق به آنها خواهند ماند ولی پست و مقام ماندنی نیست چرا که اگر بود به مسئولین فعلی نمی رسید!

در ضمن مسئولین اگر می خواهند اخبار متعدد و مختلف مربوط به حوزه فعالیت آنها منتشر شود باید نشست خبری برگزار کنند یا از خبرنگاران دعوت کنند و یا دستکم اخبار را برایشان ارسال کنند چون خبرنگاران فاقد علم غیب یا سایر علوم لدنی هستند و مثل سایر افراد جامعه عادی هستند!

ذکر این نکته نیز ضروری است که خبرنگاران شهرستان علی آباد کتول مثل آقای منتظری، آقای دیلم، خانم تجری، خانم بهرامی، آقای میردیلمی، آقای فندرسکی، آقای زنگانه  و ... سال هاست در نشریان و خبرگزاری های معتبر کشوری و استانی فعالیت دارند و از حیث سابقه، کیفیت و کمیت تولید محتوی خبر، انتشار مطالب در نشریات کشوری و کسب عناوین ملی و استانی همواره در صدر خبرنگاران استان قرار دارند و در بین خبرنگاران استان دارای اعتبار خاصی هستند ولی متاسفانه روسای ادارات شهر از ماهیت و حتی وجود آنها بی خبرند و در مراسم و همایش ها تنها به تماس با خبرنگار محترم صدا و سیما یا انتشار خبر از طریق کانال تلگرامی شخصی با سی چهل عضو بسنده می کنند!

به هر روی امیدواریم روزی مسئولان محترم شهرستان به نقش و جایگاه رسانه و نقش رسانه را در توسعه متوازن شهر و رسیدن توسعه پایدار پی ببرند و با ارسال اخبار مختلف و متنوع شهر، زمنیه شکوفایی همه جانبه شهرستان را فراهم کنند. به امید آن روز