ماجرای واکسن پاکبان ها در علی آباد کتول چه بود؟

وحید حاج سعیدی ( روزنامه نگار)

کمبود واکسن کرونا در دنیا فراتر از یک مساله بهداشتی و پزشکی، در حال تبدیل شدن به یک چالش ژئوپولیتیک است.بسیاری از دولت ها در تهیه این واکسن با مشکلاتی مواجه هستند و سعی دارند با اولویت بندی افراد در دریافت واکسن ، واکسیناسیون عمومی را مدیریت کنند. از سویی به دلیل نوپدید بودن این واکسن، بسیاری از افراد در کشورهای پیشرفته نظیر آمریکا و کشور های اروپایی نیز در تزریق  واکسن کرونا دچار تردید هستند.

این موارد در کنار برخی مسایل پزشکی، روانی و سیاسی ( نظیر فوت عده ای پس از دریافت واکسن ، جنگ اقتصادی کشورها و  ...) باعث شده تا ماجرای واکسن در همه کشورها با حواشی متعددی همراه باشد. راه اندازی پویش ها و کارزارها در  کشورهای متعدد در خصوص ترویج اطلاعات در خصوص عوارض یک واکسن یا تائید واکسن دیگر حجت گفتار فوق است.

به هر روی آنچه که عیان است در حال حاضر چندین شرکت  در دنیا در حال تولید واکسن و عرضه آن به سایر کشورها هستند که هر از گاهی در مورد تائید کارایی یا عوارض آنها (نظیر واکسن آسترازنکا ) مطالبی مطرح می شود ولی در مجموع واکسیناسیون با واکسن های تولیدی این شرکت ها در دنیا آغاز شده است و ایران هم نسبت به واردات واکسن به ویژه اسپوتنیک اقدام کرده و واکسینه کردن افراد بر اساس اولویت بندی آغاز شده است.

از آنجا که تعداد این واکسن ها محدود است و تزریق آنها طبق اولویت بندی صورت می گیرد بالتبع برخی از افراد که عمدتاً خود را تافته جدا بافته می بینند، برای تزریق خارج از نوبت این واکسن ها اقدام می کنند که نمونه آن سوء استفاده از واکسن پاکبانان در توسط عده ای از مدیران شهرداری آبادان و یا سوء استفاده از واکسن تطهیر کنندگان بهشت زهرا تهران است که به هیچ عنوان قابل دفاع و توجیه نیست.  

اما ماجرای واکسن پاکبانان در علی آباد کتول چه بود؟

بر اساس سهمیه بندی مشخص شده در فاز اول تعداد 24 واکسن برای پاکبانان شهرستان علی آباد کتول در نظر گرفته شد. بدون تعارف همانگونه که در بالا بدان اشاره شد، در تزریق واکسن کرونا حتی در کشورهای پیشرفته هم تردید  وجود دارد. بنابراین از لیست 24 نفره پاکبانان علی آبادی تنها 21 نفر از  پاکبان های معرفی شده در روز نهم فروردین سال جاری جهت دریافت واکسن حضور پیدا کردند. پس از تزریق واکسن افراد مشخص شدهمابقی واکسن ها  به جهت این که واکسن ها از cool box یا همان جعبه سرد خارج شده بودند، باید در کوتاه ترین زمان به افراد دیگری تزریق می شد. نا گفته نماند که یک واکسن هم در حین آماده سازی شکست و از چرخه خارج شد. از آنجایی که به دلیل اعلام آمادگی 24 نفر لیست ذخیره تهیه نشده بود ( که قطعاً در این مورد کوتاهی صورت گرفته است) دو واکسن باقیمانده به پیمانکار و همسر ایشان تزریق شد. ( پیمانکار شهرداری یک خانم است)

این کل ماجرایی است که در شهرستان علی آباد کتول رخ داد و اگر نگاهی غیر مغرضانه به این ماجرا داشته باشیم  که  عیناً بر  اساس صورتجلسه تنظیمی منتشر شده است،  به صراحت می توان دریافت حقیقت ماجرای واکسن در  علی آباد کتول با آنچه که در  آبادان رخ داد، تفاوت های اساسی دارد و تنها ایرادی که می توان گرفت تهیه نکردن لیست ذخیره است. چرا که در هر صورت آن دو واکسن با توجه به محدودیت زمانی باید به دو نفر تزریق می شد. از آنجا که تزریق واکسن به عوامل بهداشت قطعاً با حرف و حدیث ها بیشتری همراه می شد، ماموران تزریق در آن شرایط تصمیم به تزریق واکسن به پیمانکاران شهرداری گرفتند .

چند روز بعد از انتشار خبر سوء استفاده از واکسن در آبادان در حالی جامعه پذیرش تکرار  سوءاستفاده از واکسن گروه های دارای اولویت را نداشت، عده ای به لیست تزریق پاکبانان شهرداری علی آباد کتول دست پیدا کردند و با مطرح کردن این موضوع در سایت ها و صفحات فضای مجازی ، آن را با ماجرای سوء استفاده مدیران شهرداری در آبادان مقایسه کردند. پس از این ماجرا تلاش خبرنگاران شهرستان برای مصاحبه با مسئولان شهرداری و مرکز بهداشت بی نتیجه ماند  و به دنبال انتشار این خبر در کمتر از چند از ساعت رئیس مرکز بهداشت شهرستان از سوی دکتر فاضل رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان برکنار شد.   

صرف نظر از نحوه و علت انتشار لیست پاکبان ها  ( که باید پیگیری و بررسی شود) و هدف از انتشار این مطلب (که قعطاً با نیات خیرخواهانه نبوده) باید بپذیریم تزریق واکسن به دو پیمانکار شهرداری علی آباد کتول بدون برنامه ریزی قبلی و به علت حضور نیافتن تعدادی از پاکبان ها و نداشتن لیست ذخیره صورت گرفت در صورتی که در آبادان برنامه ریزی قبلی صورت گرفته بود. فلذا قرار دادن این دو ماجرا در کنار هم دور از انصاف است.

اما آنچه که در این بین باید بدان توجه شود سکوت خبری برخی مسئولان شهر و حاضر نشدن به پاسخگویی شفاف در این قضیه بود. شایان ذکر است که هر گاه شفاف سازی از سوی مسئولان متولی امر صورت نگیرد، کانال ها و پیج های شخصی که برای جذب فالوئر بیشتر از هیچ اقدامی فروگذار نمی کنند، این سوژه جذاب را از دست نمی دهند و  درانتشا ر آن ( بدون نیاز به راستی آزمایی یا آگاهی از جزئیات ماجرا) لحظه ای تردید نمی کنند!

در چنین شرایطی سایت ها و نشریات رسمی نیز که وظیفه پاسخگویی به افکار عمومی دارند، مجبور به انتشار  خبر  می شوند چرا که در غیر این صورت آنها نیز به سکوت و بی خبری متهم خواهند شد. 

ای کاش مسئولان شهرستان،  خود را از داشتن مشاور رسانه ای بی نیاز ندانند و خبرنگاران رسانه های رسمی را به رسمیت بشناسند و به جای دلخوش کردن به کانال ها و صفحات فضای با فالوئر های فیک، دستکم  در چنین شرایطی برای حفظ آبروی شهر هم که شده پاسخگوی خبرنگاران شهرستان باشند!

با این وجود باید اذعان داشت تغییر نگاه مردم پس از انتشار چنین اخبار ی که حتی دامنه آن تا شبکه های های معاند نیز  کشیده است بسیار سخت و دشوار است. قطعاً کوتاهی مرکز بهداشت در تهیه نکردن لیست ذخیره و عمل نکردن به جزئیات شیوه نامه واکسیناسیون و کوتاهی در صیانت از اسناد اداری، قابل دفاع و توجیه نیست ولی رسالت خبرنگاری ایجاب می کند، به انتشار اخبار بر اساس مشاهدات و واقعیت های موجود بپردازیم. قضاوت منصفانه و غیر مغرضانه بر عهده مردم فهیم است.

00

ضرورت ساماندهی اطلاع رسانی از طریق بنر های شهری در علی آباد کتول

به قلم مهندس مجید محمدی ( کارشناس ارشد ......................)

چند سالی است که استفاده از ظرفیت بنرهای شهری محیطی  در اطلاع رسانی به یک شیوه مرسوم در همه شهرها تبدیل شده است و به جهت میزان بالای ضریب نفوذ این شیوه اطلاع رسانی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. در حقیقت این بنرها را می توان رسانه شهری نامید که قابلیت انتشار هر نوع خبری را دارند. اطلاع رسانی در خصوص موضوعات مختلفی شهری و استانی، انتشار هشدارها  و اطلاعات پیشگیرانه ، تبریک و تسلیت ، تبلیغات، انتشار پیام های بهداشتی، اجتماعی، قضایی، مذهبی، آموزشی و ...، بخشی از کارکردهای این سیستم اطلاع رسانی هستند.

هر چند این روزها فضای مجازی به عنوان یک ابزار در دسترس رقیبی جدی برای تبلیغات و اطلاع رسانی محیطی محسوب می شود اما تضمین دیده شدن، درشتی، کیفیت و وضوح بالا، امکان دیده شدن مکرر ، رایگان بودن دسترسی به اطلاعات بنر ها برای مخاطبان و ... از مزایای این شیوه اطلاع رسانی محسوب می شوند.

استفاده از بنرهای شهری در شهرهای مختلف استان گلستان با رویکردها و قابلیت های متعددی مرسوم شده است. اما با وجود استفاده های متعدد از این ظرفیت ، شیوه به کارگیری از ظرفیت بنرهای شهری در شهرستان علی آباد کتول آنچنان مطلوب نیست و حتی در مواقعی نارضایتی هایی را نیز به وجود آورده است. استفاده ابزاری و سلیقه ای از این بنرها که ظاهراً تولیت آنها در دستان شورای شهر و شهرداری است، باعث شده تا نحوه استفاده از این ظرفیت  اصلی مغفول بماند و حتی در مواقعی به دلیل استفاده نامناسب و غیر اصولی ( تبریک به مناسبت سفر نماینده شهر یا دریافت لوح تقدیر یک مسئول) مورد هجمه منتقدان قرار گیرد.

هر چند اعضای محترم شورای شهر معتقدند در زمینه تبریک و تسلیت به افراد و سایر اطلاع رسانی ها تفاوتی قائل نیستند و با رویه یکسان عمل می کنند اما گاهی اوقات شاهد هستیم که برای برخی از افراد  در زمان تصدی پست، در زمان خداحافظی از پست و حتی در زمان تصدی پست در شهری دیگر بنر تبریک و تقدیر و تشکر نصب می شود ولی برای برخی از روسای ادارات نه در زمان تصدی و نه در زمان خداحافظی هیچ بنر تبریک یا قدر دانی نصب نمی شود! ( مثل رئیس آموزش و پرورش، اداره پست، بیمارستان و ...)

ذکر این نکته ضروری است که حق استفاده از امکانات شهری باید برای همه شهروندان یکسان باشد و نباید هیچکدام از مسایل جناحی، حزبی، قومیتی یا ... در توزیع این امکانات دخیل باشند. بدون شک هزینه چاپ بنرهای شهری از محل بیت المال تامین می شود و سهم همه افراد از بیت المال برابر است. فلذا توصیه می شود در نصب بنرهای شهری دقت نظر بیشتری صورت گیرد و مردم و مسئولان شهری در این رویکرد یکسان در نظر گرفته شوند!